Zelfhulpgroepen

Zelfhulpgroepen


'Zonder oordeel naar elkaar luisteren'

Steun vinden bij zelfhulpgroepen De Hoofdzaak

HOORN - Je eigen zorgen, behoeftes, problemen en ervaringen delen, maar ook herkenning en erkenning vinden. De zelfhulpgroepen van Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak zijn bedoeld voor mensen met een psychische, psychosociale of maatschappelijke kwetsbaarheid. 'Met beide benen op de grond', 'In gesprek met elkaar' en 'Leer jezelf kennen' zijn drie zelfhulpgroepen waar mensen op allerlei gebieden steun kunnen vinden bij elkaar.

'In gesprek met elkaar' is in 2006 opgezet door Elly van der Zee. "We hebben het natuurlijk niet over een broodje kopen bij de bakker. Er wordt écht met elkaar gepraat in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld over levensvragen of over de liefde. Iedereen mag er iets over zeggen en anderen mogen daar vervolgens op reageren. Maar altijd zónder oordeel", benadrukt Elly. "Dat vinden we heel belangrijk, net als goed luisteren naar elkaar." Elke week is er een wisselende gespreksleider. Hij of zij geeft de aanzet voor een gesprek, maar eigen inbreng is ook altijd welkom. Een gedicht, schilderij of foto kan ook de aanleiding zijn voor een gespreksonderwerp. Elly was ooit zelf deelnemer in een dergelijke groep en had daar veel baat bij. "Na zo'n bijeenkomst voelde ik me een stuk prettiger. Het is fijn om over iets anders te praten dan alleen maar bezig te zijn met de sores in je hoofd. De groep is bedoeld voor kwetsbare mensen, maar eigenlijk is iedereen van harte welkom. We hebben allemaal onze psychische kwetsbaarheid. Sommige mensen missen thuis een gesprekspartner en willen bepaalde dingen tóch met iemand bespreken. Deze groep is dan een uitkomst."

Bewustwording
'Met beide benen op de grond' noemt initiatiefneemster Gyan van Dort een 'bewustwordingsgroep'. "Het valt tegenwoordig niet mee om met je beide benen op de grond te staan", vertelt Gyan. "We leven in een wereld die een groot beroep doet op ons denken. Bovendien krijgen we de hele dag ontzettend veel prikkels. Vaak zijn we té druk in ons hoofd, waardoor we in allerlei piekergedachten belandden. Wanneer je met een probleem zit, kan je daar niet meer op een ontspannen manier naar kijken. In deze bewustwordingsgroep leer ik mensen om vanuit het hier en nu te kijken of er werkelijk een probleem is. Vaak hebben mensen allerlei doemscenario's in hun hoofd die niets met de realiteit te maken hebben. Het zijn dingen die kúnnen gebeuren. Ik geef ademhalingsoefeningen om meer in contact te komen met je lichaam. En ook heel belangrijk: ik probeer mensen ervan bewust te maken dat je je gedachten niet bént, maar dat je gedachten hébt."

Je ware zelf
Ten slotte start eind deze maand een nieuwe groep: 'Leer jezelf kennen'. Deze groep wordt ook door Gyan geleid. "De naam zegt het al; deze groep biedt je de mogelijkheid om meer naar jezelf te gaan kijken. Wie ben je nou eigenlijk echt en hoe wil je echt leven? Daar kom je tijdens deze bijeenkomsten achter. Dat doe ik door middel van geleide fantasieën. Als deelnemer word je je op die manier bewust van wat je over jezelf bent gaan geloven en hoe je jezelf bent gaan beschermen. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe meer contact je kunt gaan maken met jouw kracht en je ware, natuurlijke zelf."

'In gesprek met elkaar' vindt elke vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur plaats.

Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs! De groep 'Met beide benen op de grond' is om de veertien dagen in de even weken op de woensdag van 13.30 tot 16.15 uur. 'Leer jezelf kennen' vindt in de oneven weken op de woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats.

Interesse?

Aanmelden kan door een mailtje sturen aan Gyan. Deelname aan deze groepen is kostenbloos. Meer informatie is te vinden op  www.rcodehoofdzaak.org.

 

Postnatale of postpartum depressie 

Je hebt er erg naar uitgekeken en dan blijkt het na de geboorte toch niet zo rooskleurig als verwacht. Je worstelt, voelt je machteloos en soms zelf ongeschikt als moeder. Je hebt te maken met een postnatale of postpartum depressie (PND). Dit overkomt ruim 1 op de 10 Nederlandse vrouwen. Praten lucht op. Elke moeder in deze situatie heeft iets anders nodig om er weer bovenop te komen. Naast de steun van jouw omgeving en soms zelfs medische hulp, helpt het ook om te praten met lotgenoten. Het lucht op, je voelt je gehoord en begrepen, je ontdekt dat je er niet alleen voor staat. De Hoofdzaak start 11 januari 2018 met de zelfhulpgroep PND. Hier bespreken we onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw herstel: je dagindeling, je werk, wat je tegen wie vertelt, hoe je omgaat met reacties van je omgeving, medicatie, schuldgevoelens, slaapproblemen, enz. Alles in vertrouwen. De groep wordt begeleid door ervaringsdeskundigen Tanya Keijer en Pascal Hoekstra. We komen eens in de 2 weken bij elkaar van 9.30 uur tot 11.30 uur. Je kan je opgeven via of  

Hoorn

Bezoekadres:
Wilhelminalaan 2
1623 MA Hoorn

ma, di & do 10.00-15.00
T. 0229-24 90 40

Alkmaar

Bezoek- en postadres:
James Wattstraat 5
1817 DC Alkmaar

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 072-514 33 80

Zaandam

Bezoekadres:
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 075-681 61 99

Den Helder

Bezoekadres:
Bernardplein 76C
1781 HK Den Helder

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 0223-68 46 96

Social Media

fb  tw

Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak is een professionele organisatie die zich ten doel stelt de positie van cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg en/of de verslavingszorg te verbeteren.
De Hoofdzaak is aangesloten bij "Wij zijn MIND" en werkt samen met Zorg Voor Elkaar Alkmaar. De Hoofdzaak is Crisiskaart® verstrekker in Noord Holland Noord

Copyright © 2018. RCO De Hoofdzaak · Techniek: Cornic · Privacy · Disclaimer · Sitemap