Crisiskaart

Crisiskaart

logo crisikaart pagina“Een crisiskaart komt voor mij op als ik er zelf geen woorden meer voor heb.”

 

Wat is een crisiskaart?

Een crisiskaart is een klein document waar op staat wat er moet gebeuren als er een psychische crisis optreedt. Het is de bedoeling dat deze samen met een ervaringsdeskundige wordt ingevuld. Je kunt dit doen op een moment dat je helder voor ogen hebt wat je wel en niet wenst in geval van een crisis. Hiermee wordt voorkomen dat er beslissingen over je worden genomen, op een moment dat je niet of nauwelijks in staat bent aan te geven wat er aan de hand is en wat het beste gedaan kan worden. De crisiskaart is een document van jou zelf, zo vorm gegeven dat je het altijd bij de hand kunt hebben. Deze kaart biedt onmiddellijk informatie aan wie je hem laat zien.

 

Wat kan er op een crisiskaart staan?

Op een crisiskaart worden persoonlijke gegevens genoteerd. Maar ook:

  • Vertrouwenspersonen
  • Medicijngebruik
  • Diagnose of omschrijving van een crisissituatie
  • Afspraken met de huisarts of de behandelaar
  • Wensen
  • Praktische informatie zoals: huisdieren die verzorgen nodig hebben etc.

Je bepaalt helemaal zelf hoeveel informatie er op de kaart komt te staan. Alle afspraken staan zowel op de crisiskaart als in een dossier dat evt bij de crisisdienst bewaard wordt. Je bepaalt zelf of bijvoorbeeld ook je huisarts over deze gegevens mag beschikken. Je privacy wordt te allen tijde gewaarborgd.

 

Waarom een crisiskaart?

Wie in crisis raakt, is meestal minder goed in staat om aan geven wat hij nodig heeft. Hulpverleners moeten dan gissen naar de beste aanpak.

Mensen hebben de ervaring dat tijdens een crisis niet altijd op hun behoefte ingespeeld kan worden, omdat er te weinig over hen bekend is. Tijdens een crisis zijn zij vaak zelf niet in staat voldoende informatie te geven en de vaste hulpverlener is vaak niet direct te bereiken. Hulp kan sneller ingezet worden als de hulpverlener en de omgeving direct de juiste gegevens hebben.

In goede doen kunnen veel mensen wel aangeven wat ze nodig hebben als ze in crisis raken; zeker als er eerder een crisis heeft plaatsgevonden. Als je je hierin herkent kun je je wensen nu vast laten leggen in een kaart: De crisiskaart. De crisiskaart is in enkele andere regio’s al met succes geïntroduceerd. Je hebt dan de belangrijkste zaken alvast goed geregeld. Dat is een zorg minder.

 

 

Hoe komt je aan een crisiskaart?


Als je denkt dat een crisiskaart nuttig voor je zou kunnen zijn, kun je dit bespreken met de crisiskaartconsulent in uw regio. Hij of zij zal je verder op de hoogte brengen.

Crisiskaart aanvragen


Vul onderstaande formulier in om de kaart aan te vragen. Wij nemen contact op zodra de aanvraag verwerkt is.

 

Naam
Naam is niet ingevuld.
Woonplaats(*)
Ongeldige invoer
Door het invullen van je woonplaats kan de crisiskaartconsulent uit jouw regio contact met je opnemen.
Telefoonnummer
Er is geen telefoonnummer ingevoerd
E-mailadres(*)
E-mailadres is niet ingevuld.
Eventuele opmerkingen(*)
Vul uw vraag in.
Privacy verklaring gelezen en akkoord(*)
U moet aangeven dat u de verklaring heeft gelezen
Lees de privacy verklaring: Privacy verklaring
Beveiliging(*)
Ongeldige invoer

Social Media

fb  tw

Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak is een professionele organisatie die zich ten doel stelt de positie van cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg en/of de verslavingszorg te verbeteren.
De Hoofdzaak is aangesloten bij "Wij zijn MIND" en werkt samen met Zorg Voor Elkaar Alkmaar. De Hoofdzaak is Crisiskaart® verstrekker in Noord Holland Noord

Copyright © 2019. RCO De Hoofdzaak · Techniek: Cornic · Privacy · Disclaimer · Klachten · Sitemap

De Hoofdzaak locatie Alkmaar is van vrijdag 30 augustus tot en met dinsdag 3 september gesloten.
We zijn dan aan het verhuizen naar onze nieuwe locatie. Wil je daar meer over weten?
Kijk hier voor het nieuwsbericht.