Zaanse ouders evaringsdeskundigen (ZOED)

(ZOED) Zaanse ouders evaringsdeskundigen

 

 

Wat is ZOED?
ZOED staat voor Zaanse Ouder Ervarings Deskundigen. Dit betreft een team van Ervaren Ouders die door wat zij hebben meegemaakt met hun kind of kinderen, ervaringskennis hebben verkregen binnen de jeugdzorg en/of jeugd GGZ. 


Wat doen onze teamleden?
Ouders van een kind/jongere met een “randje” (een psychische kwetsbaarheid waardoor hulp van de GGZ noodzakelijk is) hebben behoefte aan laagdrempelige ondersteuning. De teamleden van ZOED zullen herstelondersteunende begeleiding bieden aan ouders die behoefte hebben aan een ervaren ouder.

Elk teamlid heeft zijn of haar eigen ervaringsgebied die hij of zij in kan zetten, om op vrijwillige basis andere ouders in Zaanstad te ondersteunen en/of te begeleiden bij het omgaan met de problematiek/diagnose van hun kind(eren). Onze Ervaren Ouders kunnen bijvoorbeeld ingezet worden als luisterend oor, als persoonlijk meedenker of aansluiten bij gesprekken op school of bij de hulpverleners.
Ook kunnen jeugdteams en/of wijkteams leren van de ervaringen van onze Ervaren Ouders.

Onze teamleden volgen allemaal eerst de basistraining ZOED zodat ze op de juiste manier hulp aan andere ouders kunnen bieden. Zij zullen de eigen kracht van de hulpvragende ouder stimuleren, waarbij uitgegaan wordt van de mogelijkheden.


Welke kennis is er?
Binnen team ZOED is er o.a. kennis op het gebied van: Autisme, PDD-NOS, suïcidepoging, verslaving, depressie, misbruik, ADHD, PTSS, overlijden van een ouder en uithuisplaatsing. (Dit is een greep uit de ervaringen van onze teamleden).


Hoe gaat dat in z’n werk?
Ouders met een hulpvraag kunnen via de coördinator van ZOED en de Sociale Wijkteams/Jeugdteams van de gemeente in contact komen met een Ervaren Ouder. Eerst zal er een kennismaking plaats vinden met de hulpvrager alvorens er een vrijwilliger toegewezen gaat worden.

Voor afspraken, aanvragen en informatie kunt u contact opnemen met Sharon Mantjes, de coördinator van ZOED.

Contact informatie:
Mail:
Tel: 06-17309800

 

Dit project is mogelijk gemaat door een subsidie van de gemeente Zaanstad

 

Social Media

fb  tw

Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak is een professionele organisatie die zich ten doel stelt de positie van cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg en/of de verslavingszorg te verbeteren.
De Hoofdzaak is aangesloten bij "Wij zijn MIND" en werkt samen met Zorg Voor Elkaar Alkmaar. De Hoofdzaak is Crisiskaart® verstrekker in Noord Holland Noord

Copyright © 2019. RCO De Hoofdzaak · Techniek: Cornic · Privacy · Disclaimer · Klachten · Sitemap

De Hoofdzaak locatie Alkmaar is van vrijdag 30 augustus tot en met dinsdag 3 september gesloten.
We zijn dan aan het verhuizen naar onze nieuwe locatie. Wil je daar meer over weten?
Kijk hier voor het nieuwsbericht.