Werken met eigen ervaring

Werken met eigen ervaring

Je kunt meedoen aan de cursus 'Werken met eigen ervaring' nadat je een voortraject hebt afgelegd. Dit voortraject bestaat uit de cursus ‘Zicht Op Herstel’.

Werken met eigen ervaring

Mensen die psychiatrische of verslavingsproblemen hebben gehad, staan voor de taak hun leven weer vorm en inhoud te geven naar hun mogelijkheden en wensen. De weg naar herstel is er een van vallen en opstaan en verloopt voor een ieder anders. Gedurende het herstelproces ontwikkelen mensen een eigen deskundigheid over hun leven. Ze leren wat wel werkt en wat niet, wat ze op verschillende momenten nodig hebben om zich staande te houden in het leven. Sommige personen willen deze verworven deskundigheid later actief inzetten in (vrijwilligers)werk.

Er komt echter nog al wat bij kijken om eigen ervaringen functioneel in te zetten. Daarom heeft het Basisberaad GGZ Rotterdam in samenwerking met Stichting Rehabilitatie ’92 de cursus ‘Werken met eigen ervaring’ ontwikkeld. Het doel van de cursus is de eigen ervaringen in het kader van herstellen te leren gebruiken in activiteiten met en voor cliënten. De cursus is ontwikkeld door een groep van ervaringsdeskundigen en leert de deelnemers hun eigen ervaringen te gebruiken om anderen te ondersteunen. Het geleerde kan in verschillende functies ingezet worden. Hierbij kan gedacht worden aan individuele advisering (consultfunctie), het geven van voorlichting of trainingen, het deelnemen aan panelgesprekken of het opzetten van cliënt gestuurde initiatieven.

Opbouw van de cursus

De cursus is opgebouwd uit drie blokken van in totaal twaalf lessen die zijn opgenomen in het werkboek dat cursisten bij de cursus krijgen.

  • In het eerste blok staat ‘het eigen verhaal’ centraal. De deelnemers wisselen onderling hun ervaringen als cliënt uit om ervaringskennis op te bouwen.
  • Het tweede blok is gericht op werksituaties. Voor de lessen in dit blok zijn ervaringsdeskundige gastdocenten uitgenodigd om iets over hun werk te vertellen.
  • In het derde blok worden vaardigheden geoefend die nodig zijn om te werken met eigen ervaringen.

Voorafgaand aan de cursus hebben de belangstellenden een gesprek met een medewerker van De Hoofdzaak, waarin verwachtingen en wensen worden besproken en gekeken wordt of de cursus geschikt is voor de persoon. Deelnemers ontvangen aan het eind een certificaat als zij voldoende aanwezig zijn geweest (80%) en voldoende inzet hebben geleverd. Ook vindt er een evaluatie plaats, waarin resultaten besproken worden en een vervolgtraject duidelijk wordt. De cursus wordt gegeven door twee ervaringsdeskundigen van De Hoofdzaak.

Praktische zaken

De cursus bestaat uit twaalf lessen van drie uur die iedere week plaatsvinden. Met voorbereidingstijd en tijd voor opdrachten moeten de deelnemers rekenen op een investering van 6 uur per week. De cursussen starten bij voldoende deelname (8-10) en worden gegeven in Hoorn, Alkmaar en Den Helder. Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden, reiskosten komen voor eigen rekening.

Geïnteresseerd?
Heb je interesse voor de cursus of wil je meer weten? Neem dan contact op met De Hoofdzaak in Den Helder of Hoorn of Alkmaar.

Inschrijving cursus


Vul onderstaande formulier in om een cursus aan te vragen. Wij nemen contact op zodra de aanvraag verwerkt is.

 

Voornaam(*)
Ongeldige invoer
Achternaam(*)
Naam is niet ingevuld.
Postcode(*)
Ongeldige invoer
4 cijfers van de postcode
Telefoonnummer
Er is geen telefoonnummer ingevoerd
E-mailadres(*)
E-mailadres is niet ingevuld.
Eventuele opmerkingen(*)
Vul uw vraag in.
Privacy verklaring gelezen en akkoord(*)
U moet aangeven dat u de verklaring heeft gelezen
Lees de privacy verklaring: Privacy verklaring
Beveiliging(*)
Ongeldige invoer

Hoorn

Bezoekadres:
Wilhelminalaan 2
1623 MA Hoorn

ma, di & do 10.00-15.00
T. 0229-24 90 40

Alkmaar

Bezoek- en postadres:
James Wattstraat 5
1817 DC Alkmaar

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 072-514 33 80

Zaandam

Bezoekadres:
De Veldschuit
Veldbloemenweg 6C
1506 WV Zaandam

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 075-2047530

Den Helder

Bezoekadres:
Bernardplein 76C
1781 HK Den Helder

ma t/m vr 10.00-16.00
T. 0223-68 46 96

Social Media

fb  tw

Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak is een professionele organisatie die zich ten doel stelt de positie van cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg en/of de verslavingszorg te verbeteren.
De Hoofdzaak is aangesloten bij "Wij zijn MIND" en werkt samen met Zorg Voor Elkaar Alkmaar. De Hoofdzaak is Crisiskaart® verstrekker in Noord Holland Noord

Copyright © 2019. RCO De Hoofdzaak · Techniek: Cornic · Privacy · Disclaimer · Klachten · Sitemap

De Hoofdzaak locatie Alkmaar is van vrijdag 30 augustus tot en met dinsdag 3 september gesloten.
We zijn dan aan het verhuizen naar onze nieuwe locatie. Wil je daar meer over weten?
Kijk hier voor het nieuwsbericht.