Nieuws

'Hey het is oké'-campagne maakt angst bespreekbaar

'Hey het is oké'-campagne maakt angst bespreekbaar

Ervaringsdeskundige Ilona van De Hoofdzaak werkt mee aan de campagne ‘Hey! Het is oké’ om angst bespreekbaar te maken. Dit doet zij door haar ervaringsverhaal te delen.

Ilona is ervaringsdeskundige bij de Angst Dwang en Fobie stichting en ze werkt bij De Hoofdzaak Hoorn. Daar volgt ze de Leerweg Ervaringsdeskundigheid. Ilona heeft last van angst en dwang klachten en zet zich in om het stigma rondom angst te verkleinen.

De ‘Hey, het is oké’ campagne van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in onlangs officieel van start gegaan. De boodschap van de campagne is dat angst bij het leven hoort en dat het belangrijk is daar open over te zijn. In Nederland heeft maar liefst 1 op de 5 mensen last van angst. Voor sommigen is het zelfs zo erg, dat het hun leven beperkt.

De komende weken laten tientallen mensen, onder wie Ilona, zien welke angst zij dragen onder het motto: de angst die je draagt, hoef je niet te verbergen. Voor de campagne zijn namelijk verschillende T-shirts ontworpen met de Latijnse benaming van veelvoorkomende angststoornissen. Het idee is dat dit mensen nieuwsgierig maakt naar de betekenis. Dat leidt tot gesprekken hierover en daarmee kunnen ze taboedoorbrekend werken.

Het is een campagne tegen stigma en vooroordelen over psychische klachten. Vorig jaar ging het over depressie en dit jaar over angst. "Hopelijk durven mensen met angstklachten hierdoor hulp te vragen, raken zij wat meer uit isolement, schamen zij zich minder en kunnen zij de juiste weg vinden richting herstel", aldus Ilona.

De Angst Dwang en Fobie stichting is betrokken bij de campagne. Ilona is in het beginstadium benaderd om haar visie op de campagne te geven. Ze vertelt: “Vervolgens heb ik mijn verhaal gedaan voor de campagne site, ben ik geïnterviewd voor een grote landelijke website en is er een fotograaf langs geweest om mij te fotograferen in de campagne shirts."

Ilona vertelt waarom ze zichzelf laat zien mét deze kwetsbare kant: "Ik vind het belangrijk om mensen laten weten dat je niet alleen staat, dat er hoop is, dat je je niet hoeft te schamen, dat vooroordelen niet kloppen en dat er verschillende mogelijkheden zijn om te werken aan een dragelijk en waardevol bestaan met je kwetsbaarheid."

"De Hoofdzaak heeft mij enorm geholpen met mijn herstel. Er zijn zelfhulpgroepen, cursussen en je kunt je scholen tot ervaringsdeskundige. De ervaringsdeskundigen van De Hoofdzaak staan ook voor je klaar om met je herstel mee te denken en ervaringen uit te wisselen. Je kunt je daarvoor gratis opgeven via de website.

Het fijne is dat ik daar mensen ben tegengekomen met dezelfde missie, openheid over psychische kwetsbaarheid, die werken aan herstel en het ondersteunen van mensen met dezelfde problematiek. Door De Hoofdzaak heb ik weer hoop gekregen voor de toekomst en durf ik mezelf te laten zien in campagnes als deze."

Meer informatie over de campagne en ervaringsverhalen over angst kun je vinden opcwww.hetisoke.nl

Tevens zijn via de site van de Angst Dwang en Fobie Stichting de campagne shirts te bestellen zoals Ilona aan heeft op de foto.

                                                                                                                                                                                                                   ilona

Social Media

fb  tw

Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak is een professionele organisatie die zich ten doel stelt de positie van cliënten uit de Geestelijke Gezondheidszorg en/of de verslavingszorg te verbeteren.
De Hoofdzaak is aangesloten bij "Wij zijn MIND" en werkt samen met Zorg Voor Elkaar Alkmaar. De Hoofdzaak is Crisiskaart® verstrekker in Noord Holland Noord

Copyright © 2019. RCO De Hoofdzaak · Techniek: Cornic · Privacy · Disclaimer · Klachten · Sitemap